Home > Nieuws
Rotterdam Heeft Werk

Snel-cursus CV maken

 

Het maken van een goed c.v. is een kunst. Soms nemen kandidaten dit te letterlijk en maken er een kunstwerk van, met allerlei opvallende vormgeving. Je moet immers opvallen, zeggen allerlei banen-coaches. Niet doen, althans maak het niet te gek. Een kleurtje kan geen kwaad, maar ‘van boven naar beneden lopende teksten’ of kadertje hier en tabel daar, grafiek linksboven en afbeeldinkje rechtsonder, niet doen. Het leidt af van de hoofdzaak: jouw kennis en jouw werkervaring.

 

 

C.v.’s worden automatisch uitgepakt
Werving- en selectiebureaus, detacheringsbedrijven, uitzendbureaus, recruiters van grote werkgevers, werken tegenwoordig met specifiek voor recruitment gemaakte systemen. Deze systemen zijn in staat om c.v.’s ‘uit te pakken’ met als resultaat dat de gegevens uit het c.v. in de juiste vakken van de database worden geplaatst. In het selectieproces wordt die software gebruikt om te matchen. Kandidaten waarvan gegevens correct in een database zijn terechtgekomen, maken meer kans om gevonden te worden dan kandidaten waarvan de informatie uitsluitend ongerubriceerd in het c.v.-bestand gevangen is. Onze ervaring is dat een c.v. dat aangeleverd wordt in een Word-bestand en zonder te veel tierelantijnen (kaders, tabellen, grafische verfraaiing) de meeste kans maakt om goed te worden ‘uitgepakt’ door het systeem.

Val op door inhoud
Ons advies: val vooral op door de inhoud van je c.v. Daarbij worden kandidaten geholpen, helaas maar al te vaak van de wal in de sloot. We zien frequent c.v.’s in een UWV-standaard formaat. We begrijpen dat kandidaten denken: dan zit het wel goed. Nou, wij denken daar anders over. In die c.v.’s worden niet zelden de details weggelaten die een kandidaat voor ons en onze opdrachtgevers interessant kunnen maken. Wij kregen vandaag bijvoorbeeld een c.v. van iemand die veertien jaar werkervaring bij in totaal drie werkgevers afdoet met letterlijk in totaal 3 regels, die niet meer informatie bieden dan de namen van de werkgever en de functietitels. Omschrijf per functie wat de werkzaamheden inhielden. Je geeft daarmee niet alleen nuttige informatie, maar je toont daarbij ook enig enthousiasme voor wat je gedaan hebt. Je wilt toch graag verhalen over iets waarop je trots bent het gedaan te hebben? Het onderdeel opleidingen wordt afgedaan met twee regels. Toch heeft het c.v. een totale lengte van twee pagina’s A4. Een heilige norm? ‘Je c.v. moet minimaal twee en maximaal twee pagina’s zijn!’ Als je iets te melden hebt wat ter zake doet, mag het c.v. best drie pagina’s zijn. Maar als je echt ‘niets’ te melden hebt, houd het dan alsjeblieft bij één pagina.

Doorschietende persoonsbeschrijving
De kandidaat waarvan wij vandaag dus het UWV-standaard-gebaseerde en wellicht door een werkcoach geadviseerde c.v. ontvingen, schrijft bijna twee pagina’s vol met persoonlijke beschouwingen. Zoals: “Ik ben een teamlid; een teamlid van een bepaalde afdeling, maar zeker ook één tov andere groepen/ afdelingen. Ik vind het belangrijk om te kijken naar en leren van andere collega’s. Ik vind het ook belangrijk om een ander iets te kunnen leren. Ik heb meer aan een bepaalde vaardigheid wanneer ik hier niet alleen vaardig in ben. Ik probeer vaak afstand te nemen van mijn werkzaamheden en samen of alleen te evalueren wat er precies plaats heeft gehad. Was dit een goed resultaat?; een te verwachten resultaat?; had dit een betere uitkomst kunnen hebben?; had ik hier meer resultaat uit kunnen halen voor het bedrijf of voor mezelf? Ik kan goed zelfstandig werken, maar vind veel profijt in goed periodiek overleg, een goed samenspel met anderen. Ik wil erg graag eerlijk behandeld worden, zoals ik anderen graag eerlijk behandel. Wanneer we het team prettig en leuk maken, zullen we samen veel verder komen! Steeds is het ‘het spel van het vinden van de zwakste schakel’, zodat deze verstevigd kan worden”. Zo’n stukje zelf-zielenknijperij zou nog te verteren kunnen zijn voor een potentiële werkgever, maar meer dan een A4 vol van dergelijke beschouwingen, zet een potentiële werkgever direct in de nulstand, ondanks kandidaats ongetwijfeld goede bedoelingen. En als er al een werkgever geïnteresseerd zou zijn in de kennis en ervaring van de desbetreffende kandidaat, dan haalt p&o bijna zeker de dorsvlegel door de grote berg aan c.v.’s en worden kaf en koren gescheiden. En het is niet anders, deze kandidaat zal 99,99% zeker als kaf worden weggeblazen.

Bouw zelf een eenvoudig cv
De moraal van het verhaal. Je kennis (en bewezen kennis in de vorm van diploma’s), ervaring, competenties, persoonlijkheid en gedrag, vormen de basis waarmee je als kandidaat een gooi doet naar een vacature. Die basis is essentieel. Een goed c.v. helpt om wat jij te bieden hebt zo goed mogelijk te presenteren. Gebruik daar geen al te stoffig format voor, zoals van het UWV (dit heeft bovendien een negatieve associatie: hij/zij ‘moet’ solliciteren). Maak zelf iets eenvoudigs, met eerst je n.a.w. en dergelijke gegevens, daarna je werkervaring. Per functie benoemen wanneer je die hebt bekleed, bij welke werkgever (niet geheimzinnig doen door de namen van de werkgever niet te noemen) en wat je werkzaamheden inhielden, ook namen van gebruikte systemen noemen. Daarna je opleidingen (alle opleidingen, trainingen, cursussen op één plaats in het c.v. en niet verspreid over het document). Maak expliciet waarvan je wel en waarvan je geen diploma of certificaat behaald hebt. Maak duidelijk wanneer je examen hebt gedaan. Wil je een stukje persoonlijk profiel schrijven, best. Doe dat in een regel of tien, zet dit bijvoorbeeld na je n.a.w. en andere persoonlijke gegevens. Een foto erbij? Kan helpen. Als je er een foto bij doet, besteed dan aandacht aan je foto. Bijvoorbeeld geen bruidsfoto, vakantiefoto, oude pasfoto incluis nietje, of foto op de sportschool.

Schiet niet door in details die er niet toe doen
Onderaan het c.v., kun je nog iets schrijven over talen die je spreekt/schrijft en over hobbies. Zorg wel dat die hobbies niet tegen je werken. Wij lezen wel eens iets in de trant van: ik ben vogelspotter, met als specialisatie de Veldleeuwerik en weet alles van de veren van de linkervleugel.
Wat we met dat laatste willen zeggen: schiet niet door in details die er niet toe doen. Focus je op de details die er wel toe doen. En maak duidelijk dat je enthousiast bent, niet voor de veren van de linkervleugel van de Veldleeuwerik. Maar voor het werk waarop je solliciteert. Stuur dus als je solliciteert op een functie van bijvoorbeeld ‘schadebehandelaar verkeer’ geen standaard c.v. met onder het standaardkopje: Vacaturewensen. Gewenste functie 1. Schadespuiter. Gewenste functie 2. Receptionist autoschadeherstelbedrijf. Gewenste functie 3. Schadebehandelaar. Gewenste functie 4. Medewerker binnendienst. Ofwel, als je echt mee wilt doen, laat dan heel bewust zien dat je specifiek op een bepaalde vacature solliciteert.

Van harte succes gewenst met solliciteren, want het is en het blijft een hele kunst.
Hier lees je meer c.v. tips.


Career Result Carré Engineering Vacatures voor Consultants Redvice
Zorg vacatures Rotterdam
Arts vacatures Tandarts vacatures
Finance vacatures Rotterdam
Accountant vacatures Controller vacatures
Nieuws
Rotterdam Heeft Werk gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.